jueves, 5 de junio de 2008

Part 2: 50ª Exposició Nacional de Roses


Aquest any es va celebrar la 50ª Exposició Nacional de Roses ubicada al Palau Falguera i als seus jardins, considerada una de les joies arquitectóniques de la ciutat. Amb un espai total de 15.000 m2, la mostra te espais diferents, repartits entre les estances interiors, els jardins i els carrers limítrofs del Palau Falguera. Amb aquesta distribució, a més d’unir dos dels símbols més representatius de Sant Feliu de Llobregat, s'obre el Palau Falguera a la ciutadania, que al mateix temps que visiten l’Exposició també poden gaudir de la bellesa arquitectònica de l’antiga residència del marquesat de Castellbell.

La 50a edició de l’Exposició Nacional de Roses està organitzada per l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. El muntatge va a càrrec del Departament de Cultura. En total hi participen unes 25 empreses del món de la jardineria i les roses i en els concursos prop de 250 persones. El tipus de muntatge que s’utilitza a les carpes habilitades per a l’Exposició Nacional de Roses consta d’estructures modulars, totalment tancades i amb un sistema d’aire condicionat i humidificació de l’aire que permet mantenir en bones condicions les roses durant tots els dies de l’Exposició.

Enguany, a l’Exposició hi va haver més de 15.000 roses (entre roses d’hivernacle, roses de jardí i rosers en flor) i més de 200 varietats procedents de diferents punts de Catalunya, Espanya i Europa i la resta del món.

Entre les varietats de roses destaquen:

- Rosa Sant Feliu: Creada l’any 1999 per Horticultura Dot, es caracteritza pel seu color rosa pàl·lid, per la seva fragància suau, per les seves fulles de 5 folíols de color verd suau i per tenir una tija robusta.

- Rosa Mil·lenari de Sant Feliu: Creada l’any 2003 per Roses Noves Ferrer, es caracteritza pel seu color vermell sang amb una textura com el vellut, per les seves fulles de 7 folíols ovalats de color verd fosc i per tenir una tija robusta.

Una Exposició amb histótia

La primera Exposició de Roses es va celebrar l’any 1928. El seu impulsor principal va ser el santfeliuenc Pere Dot, un dels grans innovadors roserístics d’aquest segle. La Guerra Civil va interrompre la continuïtat de les exposicions de roses fins a l’any 1949, en què va tornar a Sant Feliu i l’Ajuntament la va dotar d’un estatge, La Unió Coral. Durant aquella època, l’Exposició va mostrar roses de grans roseristes, com Camprubí o Torreblanca, a part, és clar, de Dot. Va ser a partir d’aquell moment que es van iniciar els primers concursos per a afeccionats.

L’any 1957 l’exposició va ser declarada d’àmbit estatal i ha mantingut la seva trajectòria històrica comptant amb la presència de les importants famílies roserístiques Dot i Camprubí. Aquesta gran tradició ha fet que es conegui Sant Feliu de Llobregat amb el sobrenom de “Ciutat de les Roses”. Lligada amb la tradició roserística de la ciutat, l’Exposició Nacional de Roses ha estat sempre concebuda com una activitat cultural. Fins i tot, s'ha creat l'Associaó amics de les roses que te per objecte fomentar el coneixement de les roses en tots els seus àmbits a través de diverses activitats.

Amb motiu del 50 aniversari de l'Exposició Nacional de Roses s'ha creat una exposició ROSES EN L'ESSENCIA Sant Feliu de Llobregat (1928-2008) de la cual es mostra el video promocional:






Siguiente --> Parte 3 - Fira Comercial i Industrial

Anteror --> Parte 1 Introducció - Festes de Primavera

No hay comentarios: